30 апреля – какой праздник и чем он так важен

0














В сьогоднішню неділю, 30 квітня, Церква згадує святих жон-мироносиць – Марію Магдалину, Марія Клеопова, Сусанну, Іоанна, Марту і Марію, Саломія та інших, а також святих праведних Йосифа і Никодима – таємних учнів Господа.

Про свято розповів настоятель Києво-Печерської Лаври, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Владика Павло, пишуть Вести.

День жон-мироносиць-2017

Хто ж ці дружини? Це ті жінки, які слідували за ним і з Галілеї, тобто з часів Його проповіді. Деякі з них були близькі, знайомі з життя Божої Матері. Але були й такі, хто був сімейний чи не живучи богоугодним життям, але почувши слово проповіді Господній – слідували за Господом.

«Це ті, які були присутні при хресні страждання Спасителя, бачили смерть, а потім Воскресіння Господа. Слідуючи всюди за Христом, вони і в хвилини, коли здавалося, весь світ налаштований проти їхнього Вчителя і Господа нашого, не злякалися, не відійшли, і незважаючи на злобу первосвящеників і ненависть жидів залишалися з Христом. Ця чиста і свята любов допомагала долати всі труднощі і випробування», – підкреслив митрополит.

Він нагадав, що саме ці дружини, перші поспішали до Гробу, щоб помазати Тіло Ісуса пахощами, як того вимагав звичай, ще затемна. У той час як учні Господа в страху розбіглися, а Петро оплакував своє зречення, ці здавалося б слабкі і беззахисні жінки показують приклад справжнього служіння Богу. І якщо апостоли перебували в глибокому смутку і певне розчарування, то саме жінки показують непохитну віру. І саме їм першим є Господь після Свого Воскресіння, потім Петру та іншим учням.

Але навіть коли жінки благовістять апостолам про Воскресіння Христа, чоловіки їм не вірять: «Та слова їхні здалися їм вигадкою, і не повірено їм» (Лк. 24:11).

Про цю подію, приходу жінок-мироносиць першими до Гробу Спасителя, сказано у всіх євангелістів. Дізнавшись раніше за всіх про Воскресіння Христове, вони стають першими проповедницами цієї Благої вести, а потім несуть цю звістку по всьому світу. Тому їх Церква величає, ублажає за їх труди.

І ми знаємо життєпис Марії Магдалини, як вона прийшла зі скаргою до імператора про беззаконні судилище над невинним Христом тієї верхівки духовної влади, яка боячись втратити своє значення в суспільстві, зрадила Ісуса на розп’яття з заздрості і страху. І Марія довела, що вони були неправі, тому що Господь показав Свою милість: коли Марія говорила про Воскресіння Христа, то подарувала імператору куряче яйце, який, не вірячи словами Марії, сказав, що якщо б в твоїх руках яйце куряче стало червоним, я б повірив, що Христос воскрес. І в ту ж мить яйце стало червоним. І імператор сказав: «Воістину Воскрес Христос!»

«У Бога немає скрутних питань і моментів, Він створив світ, дав життя всьому людству, Він воскрешає померлих. Ці жінки залишилися вірними Господу до кінця. І не випадково в перші століття, коли ще не вживалося слово «християнин», таких людей називали «вірні». Літургія вірних. З жінкою прийшов у світ гріх, Єва сама задивилася і спокусила Адама, але від Діви Марії був народжений Христос – і в світ прийшло спасіння. Шлях цих жінок вельми не проста, вони допомагали Христу, в усі дні Його земного життя, дбали про Його потреби, сострадали Його мукам і прислухатися до кожного Його слова. Будучи простими людьми, з певними недоліками і слабкостями, вони досягали праведності, втілюючи в життя кожне слово Христа. Вони показали, що духовне переродження можливо, тільки необхідно спонукання до духовних подвигів, щира любов до Спасителя і досконале покаяння», – зазначив Владика Павло.

Йосип і Никодим були таємними учнями Господа і приходили вночі до Спасителя, боячись синедріону, тому що синедріон постановив: хто буде спілкуватися з Христом та Його учнями, буде відлучений від синагоги і буде усунутий від суспільства.

І коли Христа схопили в Гефсиманському саду, повели на судилище, потім на Голгофу, ці два боязких людини проявили небачену відданість і вдячність, коли міцніше Його найближчих учнів. Забувши страх, вони відкрито йшли за Христом, в той момент, коли інші втекли.

Йосип Аримафейський прийшов просити зняти тіло Христа з Хреста, щоб поховати, та разом з Никодимом вони вночі поховали тіло Господа. Вони слухали слово Христа під час Його земного життя і не відмовилися від свого Вчителя навіть після смерті.

«Никодим отримав найбільший відповідь Спасителя і повчання, що потрібно народитися згори. І Никодим не міг зрозуміти, як це може бути, а Господь відкрив йому сенс духовного народження, вказав, що має народитися тільки від води і духа. Тобто через Таїнство Хрещення відбувається той подих Святого Духа, подібно подиху, коли Господь дмухнув на святих Своїх учнів в перший недільний день: «Прийміть Духа святого, що ним відпустите гріхи…» Таким чином відбувається оновлення людської природи, не порушуючи свободи людини і ворога роду людського, диявола. Сьогодні вже людина має обрати зброю правди Божої, стати проти темряви віку цього, проти духа злоби і захистити свою душу, искупленную Кров’ю Господньою», – розповів митрополит.

На прикладі святих жон-мироносиць і праведних Йосифа з Никодимом ми бачимо, що любов перемогла смерть. І як сказано у митрополита Антонія Сурозького: «Любов виявилася міцнішою страху і смерті, міцніше загроз, міцніше жаху перед всякою небезпекою, і там, де розум, переконання не врятували учнів від страху, любов подолала всі… Так протягом всієї історії світу і поганського і християнського, любов перемагає. Старий Заповіт нам говорить, що кохання, як смерть, міцна: єдино вона може битися зі смертю – і перемогти».

«Просіть у Господа, нехай тендітної, але вірної любові, яка перемагає все на своєму шляху», – закликав Владика Павло.

І додав: «Є сьогодні дружини-мироносиці? Так, є. Вони були впродовж усього людського життя, в усі віки. Це ті жінки, які йшли і йдуть сьогодні за Господом. Це і ті, які допомагають у храмах, це черниці в монастирях, це і ті, які в миру проповідуючи Господа, своїми справами і вчинками дають приклад для наслідування. Це ті, які, не боячись нікого і нічого в самі грізні і страшні дні безбожної влади ХХ століття, не відрікалися, а слідували за Христом і яких не лякали ні тюрми, ні табори, ні навіть смерть. І сьогодні ці дружини, захищаючи себе у вірі від розкольників, протестантів, всякого роду єресей, вони свідчать про Бога і слідують за Ним. Тому велика їм честь і хвала, бо завдяки їх подвигів і трудів збережена віра і ми залишаємося вірними своїй Церкві, Своєму Богові та своєму народові».

І сьогодні є такі як Никодим і Йосиф – це ті ж свідки правди Божественної, які прямують за Господом.

«Всі люди, які живуть в Церкві, вони схожі жінок-мироносиць і таємним учням. Нам сьогодні нікого бояться, сьогодні ми проповідуємо, і ми повинні нести світло, правду і істину людям, щоб вони знали і після не звинуватили нас у нашому нерадении у справі спасіння, що може послужити нашій власній погибеллю. Тому, читаючи сьогоднішнє Євангеліє, ще і ще раз переконуємося, наскільки Господь близький нам, наскільки Він дарує нам можливість спілкуватися з Господом. Я від усієї душі вітаю наших дружин-мироносиць, наших Йосипів, і Никодимов, які жертвують усім», – підкреслив митрополит Павло.

Никодим віддав свій новий гріб, що був висічений неподалік від Голгофи, і де був покладений Спаситель, де відбулося найбільше світове подія в справі нашого з вами спасіння Воскресіння Христове. А згодом там усталилася найбільша історична, дорога серцю кожного частина міста Єрусалиму – це місце, де знаходиться Гроб Господній, з усіма тими місцями, які нагадують нам про земне життя Спасителя, про події, які відбувалися.

«Я вітаю всіх жінок з великим і радісним днем. Це дійсно материнський день. Це всесвітній день жінки – дружини, матері, сестри, дочки, онуки. Нехай береже вас всіх Воскреслий Христос!» – звернувся настоятель лаври.

Источник

Натисніть на стрілку що б перейти до наступної сторінки

Оставить комментарий