Що на практиці означає скасування ЄС візового режиму для Грузії

0














З 28 березня громадяни Грузії можуть відвідувати Євросоюзу без віз. DW пояснює тонкощі цього режиму і розповідає, які документи знадобляться при в’їзді в країни ЄС.Постанова Європарламенту та Європейської ради про безвізовий режим для громадян Грузії вступила в силу у вівторок, 28 березня. Цей Режим хоча і безвізовий, але не безумовний. Грузинам слід звернути увагу на застереження і вимоги, які вони повинні виконати, щоб скористатися правом в’їжджати на територію ЄС без попереднього відвідування посольства або консульства тієї чи іншої європейської країни.

У 30 країн — без віз, але не без умов
Візи громадянам Грузії не потрібні для подорожей в усі держави ЄС, за винятком Великобританії та Ірландії. Безвізовий режим поширюється також на що не входять в Євросоюз Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію та Швейцарію.

Перш за все, щоб мати можливість скористатися цим режимом, потрібно обзавестися біометричним паспортом. Важливо пам’ятати і те, що перебувати на території держав Шенгенської зони без візи можна в цілому не більше 90 днів протягом періоду в 180 днів. В той же час цей період не закріплений, а плаваючий, тому потрібно уважно ставитися до дат поїздок, якщо є ризик перевищити дозволені 90 днів (розрахувати допустимі строки перебування можна за допомогою спеціального калькулятора за посиланням).

Порушення цього правила може призвести до занесення до Шенгенської інформаційної системи (SIS) і заборони на повторний в’їзд в ЄС.

Працювати не можна, вчитися — на короткотермінових курсах
Безвізовий режим не дає права на працевлаштування в країнах ЄС — для цього потрібно окремо отримати дозвіл на роботу. Більш того, для працевлаштування в більшості держав Євросоюзу громадянам Грузії все одно знадобиться віза, навіть якщо вони мають намір працювати не більше трьох місяців.

Що стосується навчання, то якщо мова йде про короткострокових курсах до 90 днів, то можна обійтися без оформлення візи та спеціальних дозволів. Але якщо термін навчання перевищує три місяці, то які документи знадобляться. В такому випадку краще звернутися в посольство або консульство тієї держави, де буде проходити навчання, так як в різних країнах відповідні правила варіюються.

Натисніть на стрілку що б перейти до наступної сторінки

Оставить комментарий