Що на практиці означає скасування ЄС візового режиму для Грузії

0














З 28 березня громадяни Грузії можуть відвідувати Євросоюзу без віз. DW пояснює тонкощі цього режиму і розповідає, які документи знадобляться при в’їзді в країни ЄС.Постанова Європарламенту та Європейської ради про безвізовий режим для громадян Грузії вступила в силу у вівторок, 28 березня. Цей Режим хоча і безвізовий, але не безумовний. Грузинам слід звернути увагу на застереження і вимоги, які вони повинні виконати, щоб скористатися правом в’їжджати на територію ЄС без попереднього відвідування посольства або консульства тієї чи іншої європейської країни.

У 30 країн — без віз, але не без умов

Візи громадянам Грузії не потрібні для подорожей в усі держави ЄС, за винятком Великобританії та Ірландії. Безвізовий режим поширюється також на що не входять в Євросоюз Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію та Швейцарію.

Перш за все, щоб мати можливість скористатися цим режимом, потрібно обзавестися біометричним паспортом. Важливо пам’ятати і те, що перебувати на території держав Шенгенської зони без візи можна в цілому не більше 90 днів протягом періоду в 180 днів. В той же час цей період не закріплений, а плаваючий, тому потрібно уважно ставитися до дат поїздок, якщо є ризик перевищити дозволені 90 днів (розрахувати допустимі строки перебування можна за допомогою спеціального калькулятора за посиланням).

Порушення цього правила може призвести до занесення до Шенгенської інформаційної системи (SIS) і заборони на повторний в’їзд в ЄС.

Працювати не можна, вчитися — на короткотермінових курсах

Безвізовий режим не дає права на працевлаштування в країнах ЄС — для цього потрібно окремо отримати дозвіл на роботу. Більш того, для працевлаштування в більшості держав Євросоюзу громадянам Грузії все одно знадобиться віза, навіть якщо вони мають намір працювати не більше трьох місяців.

Що стосується навчання, то якщо мова йде про короткострокових курсах до 90 днів, то можна обійтися без оформлення візи та спеціальних дозволів. Але якщо термін навчання перевищує три місяці, то які документи знадобляться. В такому випадку краще звернутися в посольство або консульство тієї держави, де буде проходити навчання, так як в різних країнах відповідні правила варіюються.

Документи, які потрібно взяти з собою

Перетинаючи кордон Шенгенської зони, громадянам Грузії потрібно мати при собі практично всі ті документи, які потрібні зазвичай для отримання візи. Може вистачити і одного тільки біометричного паспорта, але співробітник імміграційної служби має право попросити підтвердити мету і умови поїздки, довести наявність достатньої кількості коштів для перебування на території ЄС і подальшого повернення.

Зокрема, для доказу платоспроможності може знадобитися пред’явити дорожні чеки, підтвердження бронювання житла, готівкову валюту і навіть кредитну картку на предмет перевірки ліміту. Необхідна сума безпосередньо залежить від тривалості та вибору країни або країн поїздки. Вона може сильно варіюватися: наприклад, у Латвії це всього 14 євро в день на одну людину, натомість у сусідній Естонії — вже 94 євро в день.

У разі відвідання родичів або знайомих слід мати при собі запрошення та інформацію про запрошуючій — адресу і телефон. Відповідно, якщо метою є участь у діловій або наукової конференції, бажано мати з собою запрошення на неї. А якщо мета поїздки — навчання, то може знадобитися підтвердження про зарахування в навчальний заклад.

Дорожня медстраховка не обов’язкова, але Європейська служба зовнішньополітичних зв’язків рекомендує її оформити. Те ж саме стосується і зворотного квитка.

Безумовно, громадянам Грузії доведеться брати з собою в подорож чимало документів, але їм не потрібно буде звертатися за візами до консульства, платити за них і чекати оформлення.

Ця новина також на сайті Deutsche Welle.

Facenews

Натисніть на стрілку що б перейти до наступної сторінки

Оставить комментарий